Як захистити квартиру від крадіїв? Рекомендації фахівців

Витрати на безпеку родини Цукерберга перевищили $20 млн
15 Квітня, 2019
Робота охоронника в Києві: денні, нічні, добові зміни
18 Квітня, 2019

Як захистити квартиру від крадіїв? Рекомендації фахівців

Відповідає Едуард БЄЛЯЄВ, начальник служби безпеки групи компаній СТЕЛС-1:

– Захист квартири від несанкціонованого вторгнення передбачає, передусім, її правильне інженерне укріплення. Чим краще укріплений об’єкт, тим більше часу знадобиться зловмисникам для його взламу, і саме цей проміжок часу дуже важливий для їх затримання. Звичайні «домушники» навряд чи зазіхнуть на правильно захищену квартиру, а якщо й ризикнуть, то, наразившись на перепони, скоріш за все, відмовляться від задуму.

Ефективний захист квартири не може бути дешевим – обираючи надійні замки та двері, не варто економити на монтажі. Адже захищаємо ми не лише майно, але й себе, і свої родини! Необхідно звернути увагу на те, щоби замки на одній двері були різних типів, а замкові отвори додатково захищені броньованими накладками – їх відсутність істотно спрощує відчинення навіть файного замка. При цьому замки – це лише 50% захисту дверей, ще 50% – це їхня конструкція, а также питання обладнання дверного отвору.

Правильно захищені двері (з якісного металу завтовшки не менш, ніж 4 мм, обладнані протизнімними пристроями) залишаються закритими навіть в тому випадку, якщо взламали замки. Це досягається шляхом спеціальних захисних ригелів та розпірок (не менш, ніж 20 см), які фіксують двері в отворі після її закриття. Після монтажу двері загальна конструкція отвору має бути монолітною – без найменших зазорів і щілин. Слід подбати про те, аби петлі були внутрішнього виконання, а дверні накладки вмуровані, аби ускладнити їх демонтаж.

Добре зарекомендували себе і дверні «глазки» з вмонтованою відеокамерою, які дають змогу дистанційно спостерігати все, що коїться зовні навіть тоді, коли тебе немає у квартирі (за допомогою інтернет і транслювання відеосигналу на смартфон). Також такі камери забезпечують відеоархів подій – усе, що сталося протягом дня можна побачити ввечері, показати правоохоронцям. Не зайвим буде і психологічний вплив на потенційного злочинця – наліпка на двері з попередженням, що квартира під охороною.

На першому, другому та останньому поверхах слід подбати і про захист віконних отворів і балконів квартири. По-перше, перевіреним дідівським шляхом – грати на вікнах; по-друге – за допомогою датчиків контролю руйнації скла, інтегрованих в контури сучасних систем сповіщення (сигналізації).

Докладніше про сучасні системи захисту квартири – Назар СТАНОВИЙ, інженер служби охорони СТЕЛС-1:

Ефективна система охоронно-тривожної сигналізації для захисту квартири має щонайменше два контури: внутрішній (основний) та зовнішній.

Внутрішній контур ОТС встановлюється безпосередньо в приміщеннях квартири, що охороняється, на базі інфрачервоних пасивних сповіщувачів – датчиків контролю руху. Система є обов’язковою для охоронного комплексу і може бути як дротовою (головна перевага таких ОТС – економія на заміні елементів живлення), так і бездротовою.

Зовнішній контур ОТС попереджає про несанкціоноване вторгнення у квартиру ще до проникнення в приміщення, що охороняються: включає в себе сповіщувачі відкриття дверей, а також – детектори контролю руйнації скляних отворів, зокрема, за допомогою склоріза.

При цьому зрозуміло, що саме по собі спрацювання сигналізації та сповіщення про взлам квартири – це не вирішення проблеми. У випадку інциденту кожна секунда є цінною, і натиснення «102» допомагає не завжди. Добре зарекомендували себе в Україні сучасні системи пультової охорони. Загальний принцип побудови цих автоматизованих систем захисту простий:

+ система сповіщення (охоронно-тривожна та/або пожежна сигналізація) – постановка об’єкту в режим «ОХОРОНА», активація основних і допоміжних датчиків-сповіщувачів, наприклад, руху, відчинення дверей, контролю руйнації скляних отворів, витоку газу, води, задимлення тощо;
+ цілодобовий моніторинг – оперативна чергова частина охоронної фірми в режимі реального часу автоматично отримує інформацію про ситуацію на об’єкті, що під охороною, у випадку надзвичайної ситуації чергові сповіщають клієнта, за необхідності – групи реагування, правоохоронні органи;
+ групи швидкого реагування – дістаються об’єкті, що під охороною, в максимально короткий термін (до 7 хвилин) для запобігання протиправним діям проти власників квартири, їх майна, зупинення злочинців з їх подальшим переданням правоохоронним органам.

Додатком до системи пультової охорони квартири може бути «тривожна кнопка» – її натискання аналогічно спрацюванню сигналізації.

«Мозок» (центральний хаб) системи пультової охорони безперервно інформує центр моніторингу про роботу блоку-контролеру, датчиків, електроживлення тощо, що дозволяє адекватно та своєчасно реагувати на будь-які апаратні перебої. Зазвичай впровадження такої системи передбачає укладання договору з охоронною фірмою про надання відповідних послуг – цілодобового моніторингу, сповіщення та швидкого реагування на надзвичайні події, наприклад, квартирну крадіжку.

Додатковим засобом захисту квартири від крадіїв є відеоспостереження. Сучасні системи ССТV дозволяють не лише фіксувати все, що відбувається в квартирі та біля неї, але й забезпечують відеоархів подій (доказову базу для правоохоронців), й транслюють «картинку» власнику квартири в режимі on-line.